Ελπιδοφόρος:Όνομα και πράγμα.

Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος*


Ο ρόλος των πολιτικών συνεδρίων στην παραγωγή πολιτικής για την καθημερινότητα.
Χωρίς αμφιβολία, ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων, από τις απαρχές του Κοινοβουλευτισμού μέχρι σήμερα, είναι η παραγωγή σύγχρονων -για τα δεδομένα της κάθε εποχής- και ολοκληρωμένων πολιτικών προτάσεων. Αυτός ειναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο κοινοβουλευτισμός αποτελεί βασικό συστατικό της Δημοκρατίας παγκοσμίως, σε όλες της τις μορφές και σε κάθε της έκφραση.

Για να παράγουν όμως πολιτική με αποτελεσματικότητα, θα πρέπει οι πολιτικοί οργανισμοί να έρχονται σε επαφή με την κοινωνία γύρω τους. Το εργαλείο που συντελεί σε αυτό, είναι τα Τακτικά τους Συνέδρια. Στα Συνέδρια, παρέχεται η δυνατότητα σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών στρωμάτων να συμμετέχουν στις διαδικασίες διαμόρφωσης και επαναπροσδιορισμού της κατεύθυνσης και της ταυτότητας ενός κομματικού σχηματισμού. Η αλληλεπίδραση αυτή μεταξύ φορέων της κοινωνίας, επαγγελματιών, μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης ή απλών φίλων του κόμματος, ισχυροποιεί τη σχέση μεταξύ τους, επιτρέπει την παραγωγική ανταλλαγή ερεθισμάτων και τελικά, συνάπτει ένα νέο συμβόλαιο αλληλοσεβασμού μεταξύ τους.
Το σημαντικότερο από όλα όμως, είναι η ανανέωση. Ιστορικά, η ανθρωπότητα γνωρίζει πάρα πολύ καλά οτι η παραμονή ενος ανθρώπου σε ένα αξίωμα για πολύ καιρό, μπορεί να τον διαφθείρει. Δημοκρατικές διαδικασίες όπως είναι ένα συνέδριο σε εσωκομματικό επίπεδο, προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε φρέσκα και άφθαρτα, νέα πρόσωπα να βγούν μπροστά και αφήνοντας πίσω μιζέριες και λαϊκισμούς, να αποτελέσουν ενεργό κομμάτι της πολιτικής.
Ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές, λοιπόν, αποτελούν το ελιξήριο της νιότης για τους πολιτικούς οργανισμούς του σήμερα. Διαδικασίες που πρέπει να υποστηρίξουμε και σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουμε το παρόν. Αλλωστε, όσο πιο μαζικές, τόσο πιο κοινά αποδεκτό και το αποτέλεσμά τους.


 * Marketing and Product Developer
    Αν.Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν.Δ.